English
Културна дейност

Читалището периодично организира срещи на своите членове с известни писатели, певци и музиканти. Негови гости в миналото са били известните български творци Димитър Димов, Димитър Талев, Елин Пелин и други. Една година преди смъртта си беше при нас и стана наш член оперната певица Гена Димитрова.

Към читалището функционират самодейни вокални състави, които изпълняват автентичен фолклор, стари градски песни и съвременна музика. Особено се гордеем с група “Усмивки”. Тя е съставена от незряши деца проявили наклонност към пеенето. Изявите на сцената за тях са празник и начин да се интегрират в обществото. Тази група има издадени няколко компакт диска със свои песни, някои от които звучат по радиото и се пеят от децата в цяла България. В град София е сформирана и група за стари градски песни, наречена "Люлин". Тя има записи в Българското национално радио и неотдавна издаде свой албум.

С по-дълга история е група "Тракийски цвят" от град Пловдив. Освен многобройните си студийни записи тя успешно концертира вън от границите на България.

Ние подпомагаме изявите на фолклорния оркестър "Спектър" от град Варна. Неговият самодеен характер граничи с професионализма в този жанр. Срещите му с публиката са много, а направените записи се слушат от ценители на фолклора в цяла България.

Читалището събра колекция от изпълнения на слепи музиканти, които са запазени в Златния фонд на Българското национално радио. Тази музика ще бъде достъпна за всички наши членове, желаещи да се запознаят с изкуството на незрящите от миналото до днес.